![]() |
Tatuaj periculos |
Ati vrea sa va faceti un tatuaj? Cantariti inainte riscurile. Pentru ca ati putea avea supriza sa descoperiti ca tatuajele au mai multe dezavantaje decat avantaje.
Daca v-ati propus sa va faceti un tatuaj in aceasta vara, nu ati ales sezonul tocmai potrivit, fiindca expunerea la soare este interzisa cel putin o luna dupa realizarea lui, iar baile in mare sau in piscina nu sunt nici ele recomandate cel putin doua saptamani. Inainte de a lua decizia sa va faceti un tatuaj, aflati cum se realizeaza el si mai ales la ce riscuri va expuneti.
Procedura
Procesul de tatuare consta in introducerea unor pigmenti speciali in stratul mijlociu al pielii, cu ajutorul unui pistol de tatuat. La capatul acestui pistol se afla un ac fin, de unica folosinta. Celelalte componente ale pistolului sunt detasabile, pentru a permite sterilizarea lor. Inainte de a imprima modelul dorit, pielea se dezinfecteaza si se epileaza (daca este cazul). Cel care realizeaza tatuajul trebuie sa poarte manusi de unica folosinta. Mai intai, el contureaza modelul, apoi coloreaza tatuajul. Alunitele si semnele de pe piele trebuie ocolite.
Daca pana aici vi se pare simplu, iar durerea nu va sperie, trebuie sa stiti ca regulile de ingrijire nu sunt tocmai usor de respectat. In primele doua zile, tatuajul trebuie acoperit cu o folie, pentru protectie. Prima folie este aplicata la salon, dupa tatuare, apoi trebuie sa o schimbati acasa, la 12 ore. Pielea tatuata se poate spala la dus, dar fara sa insistati asupra acelei zone. “Dupa indepartarea foliei, de doua ori pe zi, timp de doua saptamani, trebuie sa aplicati local o solutie dezinfectanta si apoi un unguent/crema cu antibiotic. In paralel, timp de cinci-sapte zile, se administreaza si antibiotice pe cale orala. Si, pentru ca exista riscul de a dezvolta o reactie alergica la pigmentii folositi pentru tatuare, sunt indicate antihistaminice, timp de doua saptamani”, precizeaza dr Hatami Afshin, medic specialist dermatolog in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Elias. Pe parcursul vindecarii pielii va aparea o crusta, dar sub nici o forma nu trebuie rupta. Ea va cadea singura dupa maximum o saptamana. Expunerea la soare, solarul, baile in mare sau piscina sunt interzise pentru cel putin o luna.
Boli grave
Tatuarea pielii nu este lipsita de riscuri pentru sanatate. Cele mai frecvente complicatii sunt infectiile: stafilococia cutanata si streptococia cutanata. Ele produc o inflamatie a pielii, insotita de infectie dureroasa si chiar puroi. In cazul in care acele de tatuaje nu sunt de unica folosinta si nu sunt nici sterilizate, va expuneti riscului de a contracta infectii virale, precum verucile sau boli grave, precum hepatita B, C, sifilis sau HIV.
Si chiar daca ati ales un salon de incredere, in continuare va asumati anumite riscuri. Pigmentii utilizati in mod curent in saloanele de tatuare pot provoca reactii alergice. Sarurile de crom, mercur, cobalt, cadmiu din care se obtin substantele colorante pot declansa dermatita de contact, care se manifesta prin iritatie, inflamatie cu prurit intens si vezicule cu lichid. “Persoanele care stiu ca sunt alergice la aceste substante sau cele care au alte alergii nu ar trebui sa recurga la tatuaje”, sfatuieste dr Hatami Afshin.
Prudenta!
Daca doriti un tatuaj si tineti la sanatatea dumneavoastra, apelati doar la saloane profesioniste, autorizate, care detin materiale si aparatura de sterilizare. Nu acceptati sa vi se faca tatuaj daca salonul nu este curat sau daca cel care il realizeaza nu poarta halat si manusi de unica folosinta. Urmariti cu atentie instrumentele utilizate de cel care realizeaza tatuajul si daca acele sunt de unica folosinta. De asemenea, asigurati-va ca cel care va face tatuajul este profesionist. “Tatuajele care nu sunt realizate de profesionisti sunt foarte greu de indepartat, pentru ca pigmentii sunt injectati prea adanc in piele. Din aceeasi cauza, pe zona tatuata pot aparea cicatricele cheloide, care sunt proeminente si inestetice”, potrivit dr Hatami Afshin.
SE INDEPARTEAZA GREU. Inainte de a deschide usa unui salon de tatuaje, trebuie sa fiti siguri de decizia pe care ati luat-o, pentru ca ele se fac pe viata, prin urmare indepartarea nu este deloc usoara. In functie de adancimea la care sunt injectati pigmentii, dar si de dimensiunea tatuajului, medicul recomanda laserul, excizia chirurgicala sau lumina inalt pulsata. Toate aceste proceduri sunt insa dureroase, costisitoare, se realizeaza intr-un numar mare de sedinte, iar inlaturarea completa si fara cicatrice este aproape imposibila. Cicatricea lasata de laser sau excizie ramane de obicei mai deschisa la culoare decat restul pielii.
SFATUL MEDICULUI
“Pe litoral, exista saloane improvizate, care nu investesc in aparatura si materiale pentru sterilizare sau care folosesc pigmenti neautorizati. Apeland la un astfel de salon, va expuneti riscului de a contracta diverse infectii, unele grave, si sa suferiti reactii alergice, care pot merge pana la un soc anafilactic. In plus, riscati sa va alegeti cu un tatuaj inestetic. Foarte multi tineri apeleaza apoi la dermatologi pentru a sterge asemenea tatuaje neprofesioniste”, atrage atentia medicul dermatolog Hatami Afshin.
